”Tro på dig själv, jobba hårt och ge det tid”
– en tuff företagarresa med festkläder


Hon är sömmerskan från Libanon som kom till ett helt nytt land, ett nytt språk och ett okänt affärsklimat. Idag äger och driver Joumana Sassine Uppsalas två kvarvarande skrädderier och butiker med inriktning på festkläder såsom frackar, bal- och brudklänningar – Joumana vid Stora torget och anrika Mäster Arne på Drottninggatan. Både Almi och entreprenören Per Holknekt har haft förmånen att stötta en fantastisk företagarresa!

När en professor från USA flyger in för att snabbt passa in en frack timmen innan en promovering, eller när en blivande brud skräckslagen rusar in med en brudklänning som inte håller måttet, dagen innan bröllopet – då kommer Joumanas kunnande, serviceglöd och problemlösarådra till sin rätt. Tillsammans med en stor nypa nyfikenhet och hårt jobb skapas mer än nöjda kunder.

Från Libanon till en tuff nystart
2003 flög Joumana Sassine från Libanon till Sverige. Där hade hon varit anställd som skräddare hos den kände kläddesignern Elie Saab, som bland annat sytt klänningar åt kronprinsessan Victoria. I Sverige blev det först familjebildning, efter en tid kurser i svenska. Sedan började hon söka jobb och olika praktikplatser. Men ingen nappade. Efter 1,5 år valde hon istället att starta eget.

 - Målet var att få arbeta. Det var frustrerande att inte få den möjligheten. Så utan någon kunskap mer än inom hantverket startade jag eget.
Utan praktik och erfarenhet fick jag lära av mina egna misstag, säger Joumana.

 


Hon kände tidigt att hon hade mycket att lära gällande företagande. Allt från ekonomi och den svenska affärsmentaliteten, till vilken smak kunderna föredrog gällande festkläder.

Almi stöttade med lån och seminarier
Starten på företagarresa blev en kontakt med Almi och ett uppstartslån. Det var tufft i början, det fanns fyra butiker i Uppsala inom samma nisch på den tiden, och Joumana var ny på marknaden och som företagare. Det blev ständigt långa dagar och sena kvällar vid symaskinen, och även ytterligare ett lån från Almi för att få verksamheten att hålla sig flytande.

-Men jag hade två fördelar vid sidan att jag kunde hantverket – ett stort engagemang för mina kunder och viljan att jobba hårt, så jag gav mig inte, säger Joumana.

Med tiden kom fler och fler kunder. Bland annat fick Joumana ett avtal med Statens lantbruksuniversitet om festkläder till deras olika evenemang, och ryktet om den goda servicen, engagemanget och kunnandet började sprida sig. 2013 tog Joumana ett stort steg och flyttade till nya lokaler vid Stora torget. Nu med flera anställda och såklart även praktikanter, något Joumana vurmar extra för då hon själv inte fick den chansen in i arbetslivet.

Vid sidan av lånen var Almi ett nära bollplank som hörde av sig, undrade hur det gick och som löpande bjöd in Joumana till olika seminarier, träffar och utbildningar inom företagande.
-Jag var tacksam för alla inbjudningar jag fick, och jag gick på allt! Jag lärde mig mycket varje gång och fick många bra kontakter, säger Joumana.

”Almi var den start och det stöd som behövdes. De litade på mig, gav mig möjlighet till lån och sedan fortsatte de stötta mig under hela resan. Utan Almi hade jag ALDRIG varit här idag”

Per Holknekts inspiration har betytt mycket
På ett av de seminarier som Almi arrangerade 2012 hette talaren Per Holknekt, entreprenören och klädemärket Odd Mollys grundare. Joumana tilltalades starkt av Pers bakgrund och företagarresa.

-Jag kände igen mig i Per och jag älskar hans inställning. Du ska satsa på det du vill göra, inte skämmas för att göra fel. Och gör du det, gör om, gör rätt och kör vidare. Och bestäm dig för att ha kul längs vägen!, säger Joumana och fortsätter: - Jag gick inte ut från hans föredrag, jag flög!

Trots att Joumana inte förstod allt som Per skrev på sociala medier så började hon följa honom där, ofta med en ordbok bredvid sig för att kunna förstå alla ord och formuleringar. Efter ett år tog hon mod till sig och skickade en vänförfrågan. Per accepterade.

-Han visste inte vem jag var, men han blev ändå min vän. Han svarar alltid när jag har frågor. Han är öppen och sprider positivitet omkring sig. Det tar jag stort intryck av, säger Joumana.

Tog över ett av Uppsalas mest anrika varumärken
Våren 2017, när det anrika skrädderiet Mäster Arne i Uppsala sökte efter en ny ägare, var det Joumana som fick frågan att ta över. En verksamhet med fyra gånger så stor omsättning som hennes och med en gedigen historia och återkommande kunder ända ifrån Stockholm. Joumana tvekade aldrig. I september 2017 slog Mäster Arne upp sina portar med Joumana vid rodret. Många företagare och partners som stöttat henne under alla år var på plats under invigningen. Liksom Per.

Idag är målet att se till så att de båda verksamheterna etablerar sig ordentligt. Längre än så sträcker sig inte planerna. Det behövs inte, för jobbar man hårt så…

Joumanas tips till andra företagare
Vilka råd vill Joumana ge till andra som är i början av sin tillväxtresa? Här kommer tre:

Var beslutsam i din idé. Det här vill jag göra och satsa 100% på det!
 Njut av utmaningarna, se dem inte som belastningar. Ta det positivt!
Gör ditt bästa varje dag - och låt sedan tiden gå. Någon gång blir det ringar på vattnet, och nya möjligheter visar sig!

Marcus Segersvärd för Almi.